Őrségi receptek

Dödölle

Hozzávalók:

8-9 db közepes krumpli, 1 nagyobb vöröshagyma, 1-1,5 bögrényi liszt, pici só és tejföl a tálaláshoz

Válasszunk ki a kamrában az öreg krumplik közül 8-9 db közepes nagyságút és pucoljuk meg. A héját ne dobjuk ki, jó lesz a komposztra. Később a növényeink még meghálálják nekünk.

Egy lábasban forraljunk vizet, tegyünk bele sót és főzzük meg benne a krumplikat. Ha már megfőtt, öntsünk le a főzővizéből egy keveset és erős mozdulatokkal törjük össze őket. Tegyük vissza a tűzhelyre és apránként hintsünk hozzá 1-1,5 bögrényi lisztet, közben folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. Ha már úgy látjuk, hogy jó sűrűre dagadt és a fakanál is megáll már benne, akkor húzzuk a tűzhely szélére.

Pucoljunk meg egy nagy fej vöröshagymát és reszeljük le, vagy egy éles késsel vágjuk egészen apróra. Ha letöröltük a könnyeinket, egy jó nagy serpenyőben 3-4 evőkanálnyi zsírt forrósítsunk fel és pirítsuk üvegesre a hagymát. Egy kanál segítségével a lisztes krumplimasszánkból szaggassunk kis nudlikat és keverjük össze a hagymás zsírral.

Az egészet tegyük egy tepsibe és forró sütőben süssük jó ropogósra.

Ha kész, locsoljuk meg tejföllel és máris tálalhatjuk éhes vendégeinknek.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Tökös-mákos rétes

A töltelék hozzávalói:

1 nagyobb tök, 40 dkg darált mák, 30 dkg kristálycukor, ½ liter tejföl, 1 tojás sárgája, pici só és 25 dkg zsír a tészta locsolásához

A tészta hozzávalói:

30 dkg liszt, 2 dkg zsír, 1 tojás, pici só, 2 dl langyos víz

Először készítsük el a tölteléket.

Vágjunk ketté egy nagyobb főzőtököt, hámozzuk meg és magozzuk ki, majd gyaluljuk le. Egy csipetnyi sóval hintsük meg, amitől a tök egy kissé megizzad. Gyúrjuk meg, mint télen a hógolyót, hogy kipréselhessük belőle a felesleges levet. Keverjük össze 40 dkg darált mákkal és 30 dkg kristálycukorral. Törjünk fel egy tojást és a sárgáját keverjük fél liter tejfölbe, amivel a tésztát fogjuk majd meglocsolni.

Most jön a neheze.

30 dkg lisztet, 2 dkg zsírt, 1 tojást, pici sót és 2 dl langyos vizet alaposan összedolgozunk és addig dagasztjuk, gyúrjuk, gyömöszöljük, ameddig csak bírjuk szusszal. Ha már jól összeállt, kis cipókat formázunk belőle és langyos edénnyel letakarva 20-25 percre melegen pihentetjük.

Amíg a tészta a meleg edények alatt szunyókál, készítsük elő a terepet a tészta nyújtásához, amihez némi ügyesség, egy kis szerencse és természetesen népzene dukál.

Húzzuk az ebédlőasztalunkat a konyha közepére, a székeket pedig toljuk a fal mellé. Takarjuk le az asztalt egy tiszta abrosszal, egy-két laza mozdulattal hintsük be liszttel, csavarjuk feljebb a hangerőt és kezdődhet a tánc.

Az egyik cipónkat tegyük az abrosz közepére és az asztalt körbe-körbe járva apró mozdulatokkal addig emelgetjük, húzogatjuk, amíg papír vékonyságú tésztánkkal el nem érjük az asztal szélét. Ne essünk kétségbe, ha itt-ott lyukakon látjuk az abrosz mintáját, a végén egész nyugodtan befoltozhatjuk egy kis maradék tésztával, vagy nemes egyszerűséggel oda nem szórunk tölteléket.

Amikor ezzel megvagyunk, hagyjuk egy kicsit szikkadni, majd tépjük le az asztal szélén lelógó vastagabb részeket. Locsoljuk meg a tészta tetejét olvasztott zsírral, szórjuk a tetejére a tölteléket, majd csepegtessük rá a tojássárgájával elkevert tejfölt is.

Tenyérnyi szélességben hajtsuk fel a tészta széleit és két irányból tekerjük fel. Zsírral kikent tepsibe helyezzük, tetejét zsírral és tejföllel bekenjük és pirosra sütjük.

Töröljük le a kezünkről a lisztet, arcunkról az izzadságot és zsebeljük be a dicséreteket!

Vasi parasztpecsenye

Hozzávalók:

70-80 dkg sertés lapocka, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, 1 tenyérnyi máj, pirospaprika, só, bors, köménymag, majoránna, 2 dl húsleves alaplé

A húst megmossuk, lecsepegtetjük és egy éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Két evőkanálnyi zsírt egy lábasban felforrósítunk, és beletesszük a hússzeleteket. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és a húshoz dobjuk. Amikor a hús már szépen kifehéredett, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint majoránnával és köménymaggal fűszerezzük. Felöntjük 2 dl húsleves alaplével, egy fedővel lefedjük és az edény alatt feljebb vesszük a tüzet, had rotyogjanak az ízek. Ha már félig megfőtt a hús, levesszük a fedőt, hogy a zsírjára süssük. A tenyérnyi májat vékony csíkokra vágjuk és a húshoz keverjük, végül zúzott fokhagymával ízesítjük.

Hagymás burgonyakörettel tálaljuk.

 

Őrségi gánica

Hozzávalók:

35-40 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 2 kanál zsír, só, 4-5 közepes burgonya

A burgonyát megpucoljuk, apróra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.

Amíg a krumpli bugyog a vizében, a szalonnát felkockázzuk és egy nagy serpenyőben zsírjára sütjük. Egy másik edényben a lisztet zsír nélkül egy kicsit megpirítjuk.

Ha a krumpli már megfőtt, leszűrjük, de a főzővizet ne öntsük ki, mert mindjárt szükségünk lesz rá. A krumplit áttörjük és máris visszaöntjük rá a főzővizét. Hozzákeverjük a pirított lisztet, a tepertős zsírt, jól összedolgozzuk és egy kanál segítségével kizsírozott tűzálló edénybe szaggatjuk, majd forró sütőben átforrósítjuk. Tálaláskor dinsztelt hagymával megszórjuk.

 

Vargányaleves szárított gombából

Hozzávalók:

1 csésze szárított vargánya, 1 levesre való zöldség, répa, zeller, egy kisebb fej hagyma, 1 liternyi húlseves alaplé, 1 dl bor, tejföl, petrezselyemlevél, csipetke, só, bors, babérlevél

A szárított gombaszeleteket 4 óra hosszára langyos vízbe áztatjuk, hogy visszakapja a nedvességét. A zellert, a hagymát, a zöldséget és a répát megpucoljuk, majd feldaraboljuk és kevés vízben sóval, borssal, babérlevéllel félpuhára főzzük. Ezután húsalaplével felhígítjuk és adjuk hozzá a gombaszeleteket az áztatóvizével együtt, hogy a gomba íze minél markánsabb legyen. Ha már újra rotyog a lábasban a sok finomság, 20-25 percnyi főzés után szaggassunk bele egy kis csipetkét öntsünk hozzá egy kis fehérbort és frissen vágott petrezselyemzölddel tökéletesítjük az ízét.

Tejföllel tálaljuk.

 

Savanyú tojásleves a Galagonya Porta ajánlásával

Hozzávalók: kevés szalonna a zsírja miatt, 1 nagy fej vöröshagyma, 0,7 l húsleves alaplé, vagy víz, 1-2 gerezd fokhagyma, köménymag, só, bors, pirospaprika, pirosarany, babérlevél, 1-5 tojás, tejföl, ecet

A szalonnánkból vágjunk le egy ujjnyi vastagságú darabot, kockázzuk fel és süssük zsírjára. Ha kész, a tepertőket szedjük ki egy kistányérra. A leveshez nem lesz szükségünk rá, de ha másnap túrós csuszát készítünk, ahhoz pont jó lesz.

Reszeljünk le egy nagy fej vöröshagymát és pirítsuk meg a szalonnazsíron. Mielőtt beletesszük a hagymát a serpenyőbe, hagyjuk a zsírt egy kicsit visszahűlni és a hagymát csak ekkor tegyük bele, különben össze-vissza fogjuk fröcskölni vele a tűzhelyünket. Ha már picit megpirult a hagyma, vágjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát is. Egy teáskanálnyi pirospaprikát óvatosan pirítsunk meg a hagymás zsíron, de vigyázzunk, mert a paprika nagyon gyorsan megéghet. Engedjük fel a hagymát pici vízzel, vagy húsleves alaplével, fűszerezzük tört köménymaggal, borssal, pirosarannyal gulyáskrémmel, morzsolt majorannával és pici lestyánnal, babérlevéllel.

Egy pohár tejfölt öntsünk egy edénybe, merjünk hozzá egy kevés levest, majd keverjük el. Ha felforrt, egy-két tojást verjünk fel villával, majd csurgassuk a levesünkbe.

Vagy ha szeretjük az egész tojást, akkor egyesével üssünk bele 4 tojást, de ekkor már ne kevergessük a levest, nehogy szétnyomjuk őket. Rögvest levesszük a tűzről, fedő alatt tartjuk pár percig, így a tojás sárgája finom krémessé válik

Kóstolás után ízesítsük egy kevés ecettel.

Tálalhatjuk kevés olajon pirított zsemlekockával is.

Jó étvágyat és sok családi nevetést kívánunk hozzá!

 

Tavaszi zöldségleves a Galagonya Porta ajánlásával

Hozzávalók: egy-egy csokor új répa és zöldség, egy fej vöröshagyma, egy zöldpaprika, 1 kicsi karalábé, 1 csészényi fejtett zöldborsó, só, bors, köménymag, pirospaprika, zöldség zöldje

A csipetke tésztához: 1 tojás sárgája, só, bors és annyi liszt, amennyit felvesz

Jó néhány szál zsenge répát és zöldséget alaposan mossunk meg. Ha túl nagynak gondolnánk, karikázzuk fel, de ha még egészen kicsikék, akkor maradhatnak egészben, sőt egy centis szárat is hagyhatunk a gyökereken.

Hámozzunk meg egy kisebb fej vöröshagymát és vágjuk egészen apró kockára, vagy reszeljük le. Egy édes zöldpaprikának távolítsuk el a csumáját, magozzuk ki, és ezt is vágjuk apró darabokra.

Egy fazékban forrósítsunk fel egy kanálnyi zsírt és pirítsuk meg benne a hagymát, majd a felaprított zöldpaprikát, végül a répa és a zöldséggyökereket is. Ha már eléggé megkaramellizáltuk őket, hintsük meg egy teáskanálnyi pirospaprikával és öntsük fel vízzel.

A zöldség zöldjét mossuk meg, néhány szál kivételével kötözzük össze és dobjuk a levesbe. A kivett zöldség zöldjét vágjuk finomra. Hámozzunk meg egy zsenge karalábét, kockázzuk fel, majd az összekötözött zöldség zöldjével együtt tegyük a levesbe.

Ízesítsük sóval, borssal, köménymaggal, fedjük le és forralás után főzzük 10-15 percig, majd dobjuk bele egy csészényi zöldborsót és főzzük további 5 percig.

Egy edénybe verjünk fel egy tojás sárgáját, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet szórjunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. A tésztából az ujjunkkal piciket csipkedjünk a levesbe, és ha már megfőtt a tészta, szórjuk a leves tetejére a finomra vágott petrezselymet.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 
           
 
9941 Őriszentpéter, Alszer 16/A
GPS: 46.83972 szélesség
16.43284 hosszúság
galagonyaporta[kukac]gmail.com

www.galagonyaporta.hu
+36/70-223-7424
+36/30-343-3198