Látnivalók

Az Őrség Nyugat-Magyarországon található történeti és néprajzi tájegység.

A honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek az ország nyugati kapujának védelmére, akik az Alpokalja magasabb dombjairól figyelték a nyugati határvonalat. Cserébe egyéb kiváltságokat élvezhettek. Innen a táj neve: Őrség.

A lágyan hullámzó dombtetőkön a kevés házból felépült települések az úgynevezett „szerek”, melyek tájba illő parcellás gazdálkodásával megőrizték a természet változatosságát.

A házak hagyományos építőanyaga a fa. Az egymásra fektetett gerendákat a sarkokban összecsapolták, kívül-belül szalmatörekes sárral betapasztották, majd meszelték, a tetőt pedig zsúppal fedték le.

A hagyományos népi építészet legszebb példája Szalafőn, a Pityerszeri Falumúzeumban látható.

Fürdőzési, horgászati lehetőségek:

Az Őrségi tavak remek lehetőséget nyújtanak a fürdőzés és a horgászat kedvelőinek.

Vadása tó: Hegyhátszentjakabon, kedvelt fürdőhely, horgászhely.

Himfai parkerdő Felsőmarác község határában található. A parkerdő mellett lévő tó a horgászok közkedvelt helye.

Hársas tó: Az 1980-as évek végén a Hársas-patak felduzzasztásával hozták létre. Máriaújfalu irányában a legkedveltebb fürdőhely. A tó a közel 2 100 méter hosszú ösvényen sétálható körbe.

Borostyán tó: Zalalövő. A 35 hektár vízfelületű, tiszta vizű tó kiválóan alkalmas fürdésre, csónakázásra, szörfözésre, horgászásra. A tó mellett vendéglőket is találhatunk.

Haranglábak:

Kercaszomor: Szoknyás fa harangláb 1877-ben épült.

Magyarszombatfa-Gödörháza: 1790-ben épült szoknyás fa harangláb

Pankasz: 1755-ben állított szoknyás harangláb. Az építmény fa szerkezete tölgyből készült.

Egy napos kirándulások:

Körmenden található a XV. század közepén épült Körmendi várkastélyt, avagy a Batthyány-Strattmann-kastély.

Egy kellemes nap tölthető el Ausztriában, Németújváron (Güssing), a Batthyány-kastélyban. Őriszentpétertől 39 km-re található.

Mesés látványt nyújt Szlovéniában, Dobronak községben a Bakonaki tó, melyet a Bakonaki-patak vizéből duzzasztottak fel. Itt találhatóak a gyógyító Hartman pontok. A pontok jótékony hatása a helyiek szerint már rövid idő elteltével is érezhető, elegendő 8-30 perc, attól függően, hogy melyik energiaponton tartózkodunk. Az egyik legerősebb energiaáramlást a Szent Vid-kápolnánál mérték, azon a helyen, ahol már évszázadokkal korábban is templom állt.

Őriszentpétertől 32 km-re található.

A KÖZELBEN:

Őrségi Nemzeti Park

9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A

2002-ben hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, mely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és a Szentgyörgyvölgy környékét. Központja Őriszentpéteren található.

Szent Péter Római Katolikus templom

9941 Őriszentpéter, Templomszer 17.

Őriszentpéter legrégebbi épülete a Templomszeren álló egyhajós Szent Péter Római Katolikus templom, mely 1230 körül épült román stílusban. Később erődítménnyé alakították, bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Az 1660-as években a török hadak elpusztították. Katonai szerepét már nem kapta vissza. Később református tulajdonba került, majd újra katolikus hívőt toborzott. Az elmúlt évszázadok során többször is restaurálták, a legutolsóra az 1970-es években került sor.

Istentiszteletet a hónap első vasárnapja kivételével minden vasárnap 9.30-kor tartanak.

Középkori téglaégető

Az árpád kori római katolikus templomot egykor mély árok és kettős sánc övezte körül. Az egykori várfalhoz a téglákat a templom mögötti, téglaégetőben égették ki, mely az 1500-as években épült. Az Országos Műemlék Felügyelőség védőtetőt húzott föléje, de jelenleg méltatlanul elhanyagolt állapotban pihen a fák árnyékában.

Református templom

9941 Őriszentpéter, Városszer 46.

A városszeri református egyhajós templom 1790-ben épült.

Istentiszteletet minden vasárnap 10 órakor tartanak.

Pityerszeri Falumúzeum

Őriszentpéter – Pityerszer 9 km

Szalafő, az Őrség központjától, Őriszentpétertől 8 kilométerre található. Nyolc, egymástól távol eső szerekből áll, ennek egyike Pityerszer, mely a Pityer nevű madárról kapta nevét.

A Pityerszeri Skanzenben megismerhetjük a hagyományos őrségi népi építészetet, melyek korhű berendezési tárgyakkal várják látogatóikat. A múzeum három telek építményeiből áll. Láthatunk itt kerített házat, kontyos tetőt, emeletes kástut, füstösházat, lábaspajtát.

A múzeum megtekintésén túl csoportok részére előzetes bejelentkezés esetén hagyományos kézműves mesterségek kipróbálására is nyílik lehetőség (korongozás, íjászat, mézeskalács-készítés).

Bővebb információért hívják az Őrségi Nemti Park +36 94 548-034 telefonszámát.

A szomszédos Szatócsboltban apró kézműves ajándékokat vásárolhatnak, és ha már itt járnak, kóstolják meg a Pajta büfé dödölléjét és igyanak mellé egy korsó frissen csapolt sört.

Nagyrákos

Őriszentpéter – Nagyrákos 3,7 km

A szomszédos településen, Nagyrákoson található 1400 méteres hosszával Magyarország leghosszabb vasúti völgyhídja. A híd lábánál évente kerül megrendezésre a Völgyhídi-vásár, ahol a hagyományos vásári portéka mellett a helyi értékek bemutatására is szerveznek programokat.

Pankaszi Szoknyás harangláb

Őriszentpéter – Pankasz 7 km

Pankasz neve a Pancoz, Pongrác személynévből származik. A faluban egy 1755-ben épült szoknyás harangláb található. A tölgyfából készült építményt alul zsúpfedeles védőtető fedi, innen a „szoknyás” elnevezés.

Magyarszombatfa

Őriszentpéter – Magyarszombatfa 12,5 km

9946 Magyarszombatfa, Fő út 52.

Egy őrségi fazekas ember házát és életformáját mutatja be a magyarszombatfai fazekas ház. A 19. századi boronaház falai már önmagában is megér egy látogatást. Az épület kamra részében fazekasműhelyt rendeztek be, ahol a fazekas mesterség egykori munkaeszközeivel ismerkedhetnek meg, mindemellett megtekinthetőek az erre a vidékre igen jellemző korongok és edényféleségek.

Veleméri Szentháromság Templom

Őriszentpéter – Velemér 15,5 km

A 13. század végén épült parányi római katolikus templom igazi építészeti remekmű. A templombelső képekbe fogalmazott bibliai üzenetét a fény olvassa le, ugyanis az év bizonyos napjain a napsugár úgy hatol be az egyhajós templom falai közé, hogy az megvilágítja a freskók egyes jeleneteit.

Ez az építészeti csoda sokat megélt az évszázadok során. Az 1500-as évek közepén az Őrség területét a Batthyány család kapta meg adományként és vele együtt a református vallás is utat nyert, így Aquila János gyönyörű festményeit egyszerűen lemeszelték. Kétszáz évvel később a templom újra katolikus lett, de a templom hívek nélkül maradt, így az épület leromlott és kis híján el is pusztult. Az 1800-as években tűzvész pusztított az épületben, így a tető nélküli hajóban az egyetlen életjelet a benne növő fák susogó hangjai adták.

Az 1900-as években a helyi iskolaigazgató istállót akart építeni a templom falainak köveiből.

Végül a múlt század közepén a kis templomot több szakaszban is restaurálták, így mára a tető kivételével sikerült helyreállítani az 1300-as évek végén megteremtett képét és lenyűgöző hangulatát.

A templom kulcsait Szabó Eleknénél találják a Fő utca 54. szám alatt. (+36 30 448-9276)

 
           
 
9941 Őriszentpéter, Alszer 16/A
GPS: 46.83972 szélesség
16.43284 hosszúság
galagonyaporta[kukac]gmail.com

www.galagonyaporta.hu
+36/70-223-7424
+36/30-343-3198